Friday, March 20, 2009

KESUMA 2009

Mungkin belum terlambat lagi untukm saya berkongsi pengalaman saya semasa menghadiri Kursus Kepimpinan Ketua Rumah dan Penolong Ketua Rumah Peringkat kebangsaan Sekolah Berasrama Penuh Malaysia. Kursus ini telah diadakan di Sekolah berasrama Penuh Intergrasi Batu Rakit, Kuala Terengganu. Buat julung-julung kalinya semua peserta seramai 537 orang dari 54 buah SBP seluruh malaysia berhimpun di negeri Penyu ini bagi menambah ilmu berkaitan kepimpinan.

Kursus selama 4 hari 3 malam pada 13 hingga 16 Februari 2009 ini didedahkan dengan pelbagai cara-cara memimpin dengan betul. Bagi saya sebagai seorang ketua rumah di SESMA, kursus ini amat wajar diadakan kerana ini salah satu cara bagi saya untuk belajar bagaimana untuk memimpin.

Walaupun pada mulanya amat berat bagi saya untuk mengahadiri kursus ini memandangkan baru sahaja selesai peperiksaan TOV SPM 2009 tetapi atas dasar komitmen dan tanggungjawab sebagai orang pertama dalam rumah Tun Sri Lanang saya pergi juuga. Alhamdullilah saya berjaya selesai menghadiri seminar ini. Tahniah diucapkan kepada Kementerian Pelajaran Malaysia atas kejayaan mengadakan kursus ini. Saya berharap agar kursus ini akan diadakan pada masa depan.

Sekian..

No comments: