Friday, March 13, 2009

32 TAWAN PUNCAK KINABALUWalaupun latihan hanya sebulan namun semua itu tidak menghalang 29 pelajar serta 3 orang guru Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu untuk menawan puncak tertinggi di Asia Tenggara iaitu Gunung kinabalu. Berbekalkan latihan yang cukup dan semanagt yang tinggi merupakan salah satu faktor kejayaan pelajar berkenaan.

Ekspedisi selama 4 hari itu merupakan salah satu acara dwitahunan yang diadakan oleh pihak Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud bagi memupuk semangat kesukanan yang tinggi selain menyokong usaha Kementerian yang mahu melahirkan pelajar yang aktif dalam semua bidang.

Pasukan XPDC yang disertai 13 pelajar lelaki dan 16 pelajar perempuan ini bertolak dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu pada 3 Mac 2009 tepat jam 9.20 malam sebelum berlepas ke Kota Kinabalu pada pukul 6.50 pagi hari Rabu. Perjalanan yang mengambil masa 2 jam setengah ini dengan menaikki pesawat AirAsia 320 tiba di Terminal 2, Lapangan terbang Antarabangsa Kota Kinabalu telah menaikkan lagi semangat peserta untuk menawan puncak Kinabalu dan meneruskan perjalanan ke Kinabalu Park di Ranau, Sabah.Xpdc bermula jam lapan pagi ini terpaksa mengharungi jalan denai yang mencabar sejauh 6 KM untuk tiba di Laban Rata. Laban Rata merupakan satu tempat rehat bagi kesemua peserta XPDC sebelum memulakan pendakian sejauh 2 KM untyuk samapi ke puncak pada jam 2 pagi. Peserta dari SESMA mengambil masa 3 jam untuk tiba di Laban Rata. Semasa perjalan ke Laban Rata, semua peserta XPDC duhidangkan dengan panorama flora dan fauna yang sangat cantik. Jalan menuju ke Puncak lebih mencabar berbanding perjalan pada 6 KM pertama.

Namun, dengan semangat yang kental, seramai 25 orang warga SESMA telah berjaya menwan puncak ini. Jelas terpancar riak kegembiraan dan puas pada wajah pelajar-pelajar tingkatan 4 dan 5 yang menyertai XPDC ini. Menurut guru pengiring yang telah berjaya menawan puncak Kinabalu sebanyak 2 kali , Encik Saifuldin bin Mahmood berkata peserta XPDc tahun ini lebih bersemangat dan masa yang yang diambil untuk tiba di puncak juga singkat. Menurut beliau lagi, program seperti ini harus diadakan oleh semua sekolah sebagai satu program dwitahunan seperti yang dilakukan oleh SESMA.

Menurut peserta lelaki,Ahmad Amirr bin Aminudin, 17 berkata” saya sangat gembira dan puas selepas berjaya menawan puncak tertinggi di Asia Tenggara ini. Dengan latihan yang cukup, Alhamdulliah saya berjaya membawa nama SESMA ke puncak Kinabalu.” Selain itu, menurut seorang lagi pesertta perempuan, Asilah Syahirah binti Razali, 17 berkata “ Saya hampir sahaja berputus asa pada kilometer ke-8 kerana terlalu letih tetapi dengan dorongan yang diberikan oleh rakan-rakan, saya meneruskan perja;anan yang berbaki 700 meter lagi itu. Selepas tiba dipuncak saya berasa sangat puas dan teruja melihat pemadangan yang begitu indah. Saya berharap agar program dwitahunan ini dapat diteruskan pada masa depan.”Proram ini juga dapat memupuk semangat kerjasama antara satu sama lain Keindahan yang begitu terposana dan kesegaran udara menjadikan Kota Kinabalu sebagai tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Negeri Dibawah Bayu ini boleh meningkatkan sector pelancongan negara.

1 comment:

~musytaquljannah~ said...

amir beli nape2 dop ke ain g kk..
huu.^^