Sunday, August 29, 2010

SELAMAT MENYAMBUT HARI MERDEKA ..Salam sejahtera..

Satu hari lagi kita semua akan menyambutkan hari merdeka yang ke-53… Aku sebagai salah seorang warga Malaysia begitu bangga dapat menjadi rakyat disini.. mana tidaknya kita semua boleh hidup dengan aman dan bahagia dengan pelbagai kaum di tanah air kita sendiri..


Tidak ada apa yang aku nak tulis kat coretan kali ini.. Hanyalah nasihat kepada generasi akan datang supaya lebih menghayati apa itu erti kemerdekaan itu…huhuhuhu.. Macamlah aku hayati sangat..Kita menapai kemerdekaan selama 53 tahun.. begitu sekejap untuk dibandingkan dengan usia penjajah menjajah Negara kita ini… berates-ratus tahun kita dah berada dibawah cengkaman penjajah..Pelbagai jerit perih telah dilalu oleh nenek moyang kita.

Mereka telah merasai keperitan di bawah penjajah yang begitu kejam menyeksa kita. Mereka ditindas oleh tentera jepun yang tidak ada perikemanusiaan, komunis mendera rakyat kita dengan zalim sekali dan british juga telah menyekat kebebasan kita.. Namun,.. Akhirnya dengan adanya insane yang bersamangat berusaha untuk memcapai kemerdekaan.. Mereka sanggup berkorban jiwa raga semata-mata untuk mengembalikan matuah tanah air kita.

Semua ini adalah sejarah dan kita harus menghayatnya supaya perkara-perkara ini tak berulang lagi. Kita masih lagi dijajah walaupun sudah merdeka 53 tahun. Ya, kita dijajah melalui minda fikiran kita. Kita telah dijajah melalui ekonomi Negara kita. Tapi ini semua diluar pengetahuan kita kerana kita terlalu bangga dengan apa yang kita ada.. Oleh itu aku ingin nasihatkan kawan-kawan supaya hayatilah apa itu maksud kemerdekaan semua.. Akhir kata..selmat menyambut bulan kemerdekaan yang ke-53…

No comments: