Tuesday, December 2, 2008

MASIH TERBUKA

Salam sejahtera…
Harapan untuk menjadi Raja EPL masih lagi terbuka untuk empat gergasi England, Manchester United, Chelsea, Arsenal dan Liverpool. Ini kerana pendahulu EPL, Chelsea terpaksa akur dengan kehebatan pasukan muda The Gunners apabila tumbang 1-2 . United pula memungut 3 mata penting apabila membenam jirannya , Manchester City 1-0. Satu lagi gergasi England, Liverpool gagal memanfaatkan peluang ketika bertemu Wast Ham United apabila diikat tanpa jaringan


United yang kini ketinggalan 6 mata dibelakang pendahulu liga, Liverpool berjaya merapatkan jurang untuk terus merebut gelaran juara liga perdana enggeris apabila menewaskan City di tempat lawan.dengan 1-0 hasil jaringan penyerang sensasinya Wanye Rooney pada minit ke-42. Bagaimanapun skuad bimbingan Alex Ferguson terpaksa bermain dengan sepuluh pemain selama 22 minit sebelum tamat perlawanan apabila Cristiano Ronaldo diperintah keluar padang. Ronaldo yang terpaksa meninggalkan pada setelah memperoleh kad kuning kedua kerana dikatakan sengaja memegang bola. Kad kuning pertama diperolehnya kerana mengasari pemain City, Wright Philips. Namun, City gagal menggunakan peluang itu untuk menumpaskan United.
Selain itu, Hasrat Chelsea untuk menjarakkan mata terpaksa dilupakan apabila tewas kepada skuad muda Arsenal.. Van Persie menajadi wira The Gunners apabila meledak gol kemenangan bagi membantu Arsenal untuk merapatkan jurang. Arsenal yang bangkit selepas Chelsea memperoleh gol hasil jaringan sendiri pemain Arsenal , Johan Djourou dengan Van Persie manjaringkan dua gol untuk memastiakn Arsenal peroleh 3 mata penuh. Namun Scholari menyalahi pengadil kerana mengatakan gol pertama Arsenal berada di posisi offside. Prestasi Arsenal kini tidak konsisten setelah mengharungi beberapa perlawanan. Arsene Wenger menasihati anak buahnya supaya lebih bermotivasi untuk menewaskan lawan kerdil.
Chelsea juga terpaksa melepaskan takhta kepada Liverpool setelah kelab itu berjaya memperoleh 1 mata ketika menentang Wes Ham United. Tiada sebarang jaringan di saksikan pada perlawanan antara Liverpool dan Wes Ham. Pengendali Liverpool kesal apabila anak buahnya gagal memperoleh 3 mata penuh untuk menjarakkan mata dengan musuh ketatnya, Chelsea

Namun, Saingan untuk merampas gelaran Juara Liga Perda Enggeris masih lagi terbuka kepada semua pasukann. Mampukah United mempertahankan gelaran itu? Atau kelab lain akan mencul untuk merampasnya? Perjalanan masih lagi jauh. Sama-sama kita saksikan kesudahannya.

sekian

No comments: